HABERTÜRK

Çeşme esnafı şikayetçi...


11 Mayıs 2011

Neredeyse Ocak ayı başından beri Çeşme’ye gidememiştik. Hayatımda Çeşme’nin, ilçe esnafının yeri bambaşkadır. Birçokları çocukluğuma şahit olmuşken, ben de işlerini nasıl geliştirdiklerinden, çocuklarının büyüme evrelerine kadar kendilerini aileleri ile birlikte tanır ve severim.

Dışarıdan bakanlara göre Çeşme’de yaşam ada hayatından farksızdır. Rehavet içindeki rakı, balık hayatı olarak adlandırırlar.

Aslında işler hiç de dışarıdan gözüktüğü gibi değildir. Çeşme yıllardır kozasından çıkmaya çalışan ipek böceği misali ciddi bir gelişme süreci içindedir.

23.59 YASAĞI VURACAK

Alaçatı’nın dünyanın sayılı sörf merkezlerinden biri haline gelmesiyle, açılan ve açılmaya devam eden birbirinden güzel butik otelleri, restoranları, termal otelleri, geçen yıl Temmuz ayında hizmete giren yeni marinası ile Çeşme her geçen gün kendini geliştirmeye hem yazlık hem kışlık nüfusunu artırmaya devam etmektedir.

Bütün bu güzel gelişmeler yaşanırken uzun zamandan beri Çeşme esnafını ilk kez bu kadar umutsuz ve mutsuz gördüm. Yeni yasa taslağına göre biliyorsunuz ki yerleşim alanları, hastaneler ve okulların yakınında artık müzik yayını yapılamayacak. Hatta gürültü sertifikası olmayan uçaklara bile iniş izni verilmeyecek.

Bu durum doğal olarak yazlık mekanları direkt olarak etkilediğinden Çeşme’de yapılması planlanan bütün konserler, eğlenceler iptal edilmiş. Hatta geleneksel Çeşme Festivali bile yapılamayabilirmiş. Otel sahiplerine ise hiç yaklaşmamanızı tavsiye ederim. Yaz sezonunda en büyük gelir kaynakları olan düğünler tek tek iptal edilmeye başlanmış. Saat 12’den sonra gelen açık alandaki müzik yasağı, catering şirketlerinin alkol ruhsatı olmadan içki temin edememesi, yapılması planlanan bütün organizasyonları tepetaklak etmiş.

Bir de Ramazan ayının bu sezonda Ağustos ayına gelmesi işin tuzu biberi durumunda.

MAYA TUTACAK MI?

İşletmeciler, “Bu yasa bununla kalmayacak, yakında açık alanda eğlence tamamen yasaklanacak. Biz binlerce insan çalıştırıyoruz, onlar ne olacak, biz ne olacağız?” şeklinde şikayetlerini dile getirdiler. Bu durum tabi ki sadece Çeşme için geçerli değil. Bütün yazlık mekanlar, yani bütün sahil kentleri, sayfiye kasabaları için geçerli.

Sahil kentlerinde oy oranını artırmak için Başbakan Erdoğan hatırlarsanız bir takım formüller ortaya koymuştu.

Bakalım 12 Haziran’da özellikle sahil kentlerine uygulanan bu maya tutacak mı, tutmayacak mı?

İzleyelim, görelim...