HABERTÜRK

Çelişkiler ülkesi Türkiye


27 Aralık 2011

Önceki gün açıklanan bir habere göre Sağlık Bakanlığı, “sosyal güvenceden yararlanamayan vatandaşların hastanelere olan borçlarının silineceğini” bildirdi. Aynı bültende bir sonraki haber ise şöyleydi: 9 yaşında 32 ameliyat geçirmiş olan bir kız çocuğu, henüz bebekken yüzü ve elleri yanmış. Kız çocuğunun tedavisi için 500 bin lira gerekmekteymiş.

Kendi kendime “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” diye düşünürken yan koltuktan eşimin sesini duydum:

Kimin parasını, kime veriyorlar? Bir taraftan yardıma muhtaçların borçlarını siliyorlar, diğer taraftan haberlerde hasta çocuğun ameliyatı için yardım talep ediliyor.”

Çelişkiler ülkesi Türkiye...

Sunulan habere ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına karşın eşimle aynı anda aynı şeyleri düşünmüş olduğumuza göre bizler gibi düşünen vatandaşlara da rastlamak mümkün olsa gerek.

Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 6 Nisan 2011 tarihli ve 6225 sayılı kanunla 209 sayılı kanuna eklenen geçici 5. madde uyarınca, üniversite hastaneleri dahil kamu hastanelerinde vefat edenlerden ve ödeme gücü bulunmayanların 26 Nisan 2011 tarihine kadar olan tedavi borçlarının silinmesinin öngörüldüğü belirtilmiş. Borçları silinecek olan vatandaşlar şu kriterlere göre katagorize edilmiş:

659.06.01 Sağlık Kurumlarında Vefat Eden Gerçek Kişilerden Alacaklar Terkini Hesabı

659.06.02 KKTC Tarafından Gönderilen Gerçek Kişilerden Alacaklar Terkini Hesabı

659.06.03 Sosyal Güvencesi Olmayan Gerçek Kişilerden Alacaklar Terkini Hesabı

Acaba herhangi bir yetkili, bizim gibi düşünenlere, yardıma muhtaç vatandaşlarımıza bir taraftan verirken diğer taraftan almanın açıklamasını yapabilir mi?

Emeklilik aylıkları

Haberlerde, milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılan zamlar tartışılırken eşim yine kafamı karıştırmayı başardı: “Tam 40 yıldır işverenim. Yüzlerce çalışanımı sigortadan emekli ettim. Bugün kendi emekli maaşım çalışanlarımdan az. Hak arayan milletvekilleri neden bu konuda hiçbir çalışma yapmazlar. İşverenlerin emeklilikleri konusunda iyileştirme yoluna gitseler hem istihdam artar hem de devlet daha çok vergi kazanır.”

Emekli milletvekili maaşlarının zamları konusunda işbirliği yapan iktidar ve muhalefet milletvekilleri bir kez de işverenlerin emeklilikleri konusunda iş birliği içinde olsalar...

Hıııı?