HABERTÜRK

Bu projeler biter mi?


03 Nisan 2013

İzmir-İstanbul arası 3,5 saate inecekmiş. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çılgın projeleri arasında yer alan projenin Gebze- Orhangazi- İzmir otoyolundaki diğer önemli geçiş noktası ise İzmit Körfezi’nde yapımı süren Körfez Köprüsü .

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde , İzmir otoyolunun en önemli geçiş noktası olan, Kocaeli’deki Dilburnu ile Yalova’daki Hersek Burnu arasında yaptırılacak, Türkiye’nin en uzun, dünyanın ikinci uzun ve ayaklar arası açıklık olarak dördüncü uzun köprüsünün, ayaklarının temelini attı. Erdoğan temel atma töreni esnasında şöyle dedi ; “Tarih de bu Körfez geçişi ile olsun, İstanbul- İzmir Otoyolu ile olsun bizi anacaklardır. Türkiye’yi anacaklardır.” Tarihin bizleri anacağı kesin de...Başbakan Erdoğan’ın çılgın projeleri ile mi yoksa bizim görme ihtimalimizin olmadığı atılan temellerle mi ya da başka şekillerde mi?İşte işin orasını gerçekten de tarih yazacak.

KEFALET KALKTI

Meclis’te geçen hafta kabul edilen Torba Kanun’la 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Borçlar Kanunu’ndaki ‘kefalette eş rızası ‘ sonunda esnetildi. Peki ya 1 Temmuz 2012’den itibaren atılan imzalar, kefaletler ne olacak? Tam 8 aydır yürürlükte olan kanun nedeniyle eşlerin ne kadar borç altına girdiklerini hiç hesaplayan olmuş mudur dersiniz ? “Kefalette eş rızasının esnetilmesi aile yapısını korur mu yoksa zarar mı verir” tartışmaları için bence 8 ay kadar geç kalındı.

Erkek egemen bir toplumda hiç yapılacak iş miydi bu ? Eşler iş hayatının içinde olmadığından tabi ki erkeğin eşinden kefalet istemesi sıkıntı yarattı. Bir çok aile eş rızası nedeniyle boşanmak durumunda kaldı. Ticari hayat felç olma noktasına geldi. Konuya vakıf olmayan eşler imza vermekten kaçındı. Eşinin rızasını alamadığı için birbirine kefil olan bir çok şirket battı. Eşin rızasının talep edilmesi üzerine bankalar bunu iş edindi ve kredi isteyen herkesten eş kefaleti istemeye başladı. Özellikle iş adamları zor durumlarda kaldılar. Gübre alımı için alınacak kredi için bile eş rızası aranmaya başlandı. Bu durum köylü de , tarım alanlarında sıkıntılar yarattı. Eşinden rızayı alamayan erkekler ise dayağı bastı...

Sonuç...? 8 aydır yaşananları kim geriye getirecek?