Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Booking.com’un Türkiye’de vergi ödemediğini bu nedenle de haksız rekabete yol açtığını iddia ederek internet sitesi hakkında İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açtı.
Başvuru üzerine mahkeme, booking.com’un internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye'de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetinin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı aldı. Tedbirin kaldırılması için Booking.com’un avukatlarının yaptığı itirazlar ise reddedilmişti.
TÜRKİYE’DEKİ BOOKİNG’İN SORUMLULUĞU YOK
İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme hakimi, dosyaya bilirkişi raporunun ulaştığını açıkladı. Üniversitelerinin vergi ve ticaret hukuku konularında uzman öğretim üyeleri tarafından hazırlanan 30 sayfalık bilirkişi raporunun sonuç kısmında, davalılardan Türkiye’deki temsilcisi olan Booking.com’un sorumluluğunun bulunmadığı, seyahat acentesi olmadığı, otel rezervasyonlarında aracılık etmediği ve haksız rekabet ile ilgisinin bulunmadığı belirtildi.
YAPTIĞI İŞ SİMSARLIK
Merkezi Hollanda da bulunan Booking.com BV’nin ise yabancı bir şirket olduğu belirtilen raporda, bu şirketin yaptığı işin simsarlık olduğu, bunun için seyahat acentesi ruhsatı almasının gerekli olmadığı belirtildi.
TÜRKİYE’DE VERGİYE TABİ TUTULMASI GEREKİR
Raporda, Hollanda da bulunan Booking.com BV’nin Türkiye’deki otellerde aracılık ederek gerçekleşen otel rezervasyonlardan elde ettiği komissyonun Türkiye’de elde edilen gelir olması nedeniyle Türkiye’de vergi vermesi gerektiğini vurgulandı. Ancak vergi ödemesinin de diğer rakiplerle haksız rekabet teşkil edip etmeyeceği, iş şartlarına uymama haline girip girmeyeceği hususunun ise Türk doktrininde tartışmalı olduğuna dikkat çekildi. Ancak takdirin mahkemede olduğu kaydedildi.
RAPORDA BİRÇOK ÇELİŞKİ MEVCUT
Bilirkişi raporu ile ilgili olarak söz olan davacı avukatı, raporda birçok çelişkinin mevcut olduğunu belirterek “Sonuç kısmı bile çelişkilidir. Ayrıntılı beyan için süre istiyoruz” dedi.
TEDBİR KARARI KALDIRILSIN
Davalı Booking avukatı ise, raporun sonuç kısmında çelişki olmadığını ifade ederek, yaklaşık ispat şartı ortadan kalkmıştır. Tedbir kararının bilirkişi raporu gözetilerek değişen şartlar nedeniyle kaldırılmasını talep ederiz” dedi. Ara kararını veren mahkeme, tedbirin kaldırılmasına talebin ise ise beyanlardan sonra değerlendirileceği belirterek, tarafların bilirkişiye karşı detaylı beyanda bulunmaları için süre verdi. Duruşma Nisan’a ertelendi.