CHP Genel Başkanı Deniz Baykahn örnek vererek; "Nasıl ki Churcill, Hitler'e karşı karada, havada denizde mücadele edeceğiz demişti; biz de bu anayasa değişikliğine karşı Meclis'te, Anayasa Mahkemesi'nde, referandumda mücadele edeceğiz.." sözlerine karşılık Başbakan Erdoğan'ın; "Eğer illa Hitler'e benzetecek bir siyasi figür arıyorsa kendi genel merkezlerindeki eski genel başkan fotoğraflarına baksınlar" yanıtı sonunda garip bir polemiğe dönüştü. Ve bana kalırsa artık polemiğin dozajı da kaçmaya başladı. Gençlerimize, yetişmekte olan çocuklarımıza hiç doğru örnekler vermiyoruz. Sevgili Yılmaz Karakoyunlu benim çok sevdiğim bir yazar ve edebiyatçı olup, fikirlerine de son derece saygı duyduğum bir siyaset adamıdır.
KARAKOYUNLU'NUN YORUMU
Baykal ve Erdoğan arasında geçen bu yeni söz düellosuna Karakoyunlu kendine has yaklaşımı ile öyle güzel bir yorum getirmiş ki, biraz da katkı da bulunarak sizlerle paylaşmak istedim. Sayın Karakoyunlu der ki; "Deniz Bey'in Churcill ve Hitler'den söz etmesi bir "Örnek vermekti.. Tayyip Beyin İnönü hatırlatması ise "polemik" yaratmaktır... "
Sevgili okurlar, Karakoyunlu gibi Türkçe'yi iyi kullanan bir kişi kelimeleri böyle yorumluyorsa, mutlaka kulak vermek gerekir. Ben de buradan yola çıkarak okul bilgilerimi yoklamak istedim.
TEŞBİH NEYDİ?
Bakın, "Teşbih" yani "benzetme" ne demekmiş: Anlatımı güçlendirmek amacıyla, aralarında ortak nitelik bulunan iki varlık ya da kavramdan, ortak nitelik yönünden güçlü olandan zayıf olana aktarma yapılmasıdır.
Benzetmenin dört öğesi vardır:
1. Benzeyen (B): Özellikçe zayıf olan
2. Kendisine benzetilen (KB): Özellikçe güçlü olan
3. Benzetme yönü (BY): Aktarılan özellik
4. Benzetme edatı (BE): gibi, kadar, sanki, güya, misal, andırmak.
Yani buradan çıkarılabilecek sonuç şu ki; Baykal, Erdoğan'ın sözlerine örnek göstererek benzetme yapmış. Erdoğan'ın kendisine benzetilen kişiler Churchill ve Hitler (özellikle güçlü olan), benzeyen kişi ise yine Erdoğan, (özellikle zayıf olan)
Peki buna karşılık Başbakan ne yapmış? Sayın İnönü'yü işaret ederek sataşma yapmış. Buna da halk arasında Karakoyunlu'nun da belirttiği gibi "Polemik yaratmak" deriz. Karakoyunlu'nun da benzettiği gibi bir nevi "asabiyet" göstergesi de demekteyiz.