HABERTÜRK

Ay bana bir haller oluyor...


18 Ocak 2012

ABD’de bulunan California Üniversitesi’nin geliştirdiği bir programla ölüm tarihini belirlemek mümkün hale gelmiş.
Ölüm tarihinizi bilmek ister misiniz? Evladınızın, anne babanınızın ya da bütün sevdiklerinizin ölüm tarihlerini bilebilecek olsanız ne yaparsınız?
California Üniversitesi’nin 2010 yılında doktorlar için hazırladığı uygulama internet üzerinde halkın kullanımına açılmış. Google’da ‘ePrognosis.org’ yazdığınız zaman otomatikman siteye bağlanabiliyorsuz. İngilizceniz de yeter düzeyde ise programı kullanmak son derece kolay. Zaten siteye girdiğinizde size kullanım hakkında bilgi veriliyor.
Görüldüğü üzere meraklı Meloş ben, anında siteyi keşfettim ve açtım. Fakat site karşıma açıldığı an öncelikle kendi ölüm tarihimi bulma hevesim bir anda uçtu gitti. Parmaklarım tuşlara basamaz oldu. Fakat merak bu ya, yakamı bırakmadı. Hadi kendi ölüm tarihime bakma cesaretim yok, bari eşimin ya da kardeşimin evleneceği müstakbel gelinin tarihlerine bakayım dedim...
Yok olmuyor... Beynim parmaklarıma hükmediyor ama işlem gerçekleşemiyor.
Araştırmacılar, programı en başta doktorların hastaların ölüm tarihlerini tahmin etmeleri için hazırlamışlar. Tıbbi bilgileri girilen hastanın ortalama ölüm zamanı belirlenebiliyormuş.
Örneğin diyabet hastası olan, sigara içen ve hayatı boyunca 1 kez kalp krizi geçirmiş birinin 5 yıl içinde hayatını kaybetmesi ihtimalinin yüzde 59 olduğunu programdan çıkarabilmek mümkün. Yani bir nevi ölüm oranı hesaplayıcı... Uzmanlar, uygulamanın geleceği okuyan bir alet olmadığını, ancak güvenilir olduğunu hatırlatmayı da ihmal etmemişler.
Vallahi ben programı açtım afaki (pek sevdiklerim hakkında) bir iki ufak deneme yaptım.
Tıkır tıkır çalışıyor.
Ama sevdiklerim ve kendimin ölüm oranı tarihlerimizi bir türlü hesaplama cesareti gösteremedim. Eğer niyet edip adıma birileri hesaplarlarsa da lütfen bana söylemesinler. Her nedense birden ne zaman öleceğimi bilmek istemediğimi fark ettim. (Ama yine de bana e-mail atabilirsiniz... Ne demişler; kedinin başına ne gelirse meraktan gelirmiş)


Altın Küre kıyafeti


Bir davet eden olsa da Altın Küre’de giyeceğim kıyafeti seçmek zorunda kalsam... Meltem Cumbul’un ünlü modacı Cleo’ya ait olan kıyafetini hiç mi hiç beğenmedim. Hele saçları ayrı bir felaketti...
Ama Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözlerini 199 ülkenin izlediği canlı yayında söylemesi,     tek kelimeyle gurur vericiydi.