Hani çocukluğumuzda bizlere öğretilen Ahmet Kutsi Tecer’in bir şiiri vardı;
Orda bir köy var uzakta...
O köy bizim köy bizim köyümüzüdr.
Gezmesek de de tozmasak da ,
O köy bizim köyümüzdür...
Uzun zamandır Suriye’de yaşanan olayların Hatay halkına yansımalarını basından okumaktayız. Sanki çok uzak ve bizim topraklarımız değilmiş gibi... Çünkü fark ettimki ancak İzmir veya çevresinde mülteci kampı yapılmaya kalkıldığında kuyruğuna basılmış kedi gibi bağırmaktayız.
Hatay halkı yıllardır Suriyelilerle burun buruna yaşıyor. Son zamanlarda durumdan o kadar rahatsızlıklarki seslerini artık Türkiye’nin diğer ucuna dahi duyurmak istiyorlar. Yazılan, çizilenlerden çok daha vahim yaşam şartlarına maruz kaldıklarını anlatmak istiyorlar.
ALIŞIK DEĞİLİZ
Antakya, Türkiye Cumhuriyeti’nin kozmopolit kentlerinden birisidir. Çok uzun bir süre boyunca bir arada yaşamayı öğrenmiş etnik kökenleri, dinleri farklı birçok topluluğa ev sahipliği yapan bu kent UNESCO (BM Eğitimsel, Bilimsel ve Kültürel Organizasyonu) “Barış kenti “ adayı olmuş ve ikinci kent seçilmişti.
Ve işte Antakya’dan gelen o mektup,
Şu anda hiç alışık olmadığımız bir ortamdayız. Suriyeli mülteciler şehri
karıştırmakla uğraşıyorlar. Bu adamların mağdur olduğu falan yok.
İnanın bana savaş falan da yok. Bu muhalifler teröristten başka bir şey değil.
Şam’da, Halep’te yaşayan çok tanıdığımız var. Hayatları gayet normal bir
şekilde devam ediyor.
Bir grup terörist sınır kentlerinde çatışma çıkarıyor ve bizler onlara kucak
açıyoruz.
Hastaneleri istila ettiler, hemşireleri taciz ediyorlar. Bize bakmakla yükümlüsünüz, diye baskı kuruyorlar. Parklarda sokaklarda El Kaide geziyor,. Lokantalarda yemek yiyip hesap ödemiyor ‘Erdoğan’a gönderin o ödesin’ diyorlar.
HIRSIZLIK ARTTI
Dolmuşa binip para ödemiyorlar. Ve dün bir tanıdığımızın kızı araba ile bir yerden gelirken yolunu kesmişler. Polisi aramış ‘Suriyelilerin eylemi var bugün karışamayız’ diye kestirip atmışlar.
Şehre yakın beldelerde bahçeli evlerin balkonlarına girip insanları dikizliyorlar, hırsızlık arttı.
Bu şehir bu tip şeylere alışık değil.
Bugüne kadar herkes hangi din, hangi mezhepte olursa olsun sorunsuz bir
şekilde yaşadı. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yanlarındaki kadınları 2,500 TL’ye satıyorlar. Daha inanamayacağınız bir sürü vaka...
Nuriye Türe, Finansbank Antakya.