HABERTÜRK

2023 yılının Türkiyesi


03 Mayıs 2018

 

Türkiye Cumhuriyeti 2023 yılında 100 yılını kutlayacak. O günü görebilir miyim bilemiyorum ama içim de hep bir keşke var... Keşke 2000’li yıllarda dünyaya gelmiş olsaydım da 2050 yılında dünyanın halini, neler olacağını görebilseydim. Bizler 70’li, 80’li, 90 ve 2000’li yılları görebildik.

Ya 2050 yılı ve de sonrası? Yapay zekanın tartışıldığı, geliştirilmeye çalışıldığı, teknolojinin alıp başını gittiği yıllardan 30 yıl sonrasını merak etmiyor musunuz? Şahsen ben merak ediyorum.

Türkiye... 620 yıllık Osmanlı İmparatorluğu’nun küllerinden 1. Dünya Savaşı’nda yenilip tüm topraklarını kaybederek çıkmış, anavatan Anadolu toprakları işgal edilmiş, kendisine Sevr Antlaşmasıyla çoğu çorak sadece 83.000 kilometrekare bir yer bırakılmışken, bu anlaşmayı yırtarak Milli Mücadeleyi zaferle taçlandırmıştır.

Yeni bir milli devlet kurmak, dünyada sadece Türk ulusuna sahip olmuştur. Milli mücadele sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti 777.776 kilometre karelik bugünkü Anadolu topraklarıdır.

Osmanlı Devleti’nin parçalanması 19. yüzyılda çok konuşulmuş “Hasta Adam” unvanı yakıştırılmıştı.

Hatta 1910 yılında Rus Çarı Nikola ile İngiliz elçisi arasında Skyes - Pitot antlaşmasıyla İngilizler ve Ruslar arasında imparatorluğun paylaşılması söz konusuydu.

Fakat Mustafa Kemal ve Milli Mücadeleyi gerçekleştiren tüm önderler gençliklerinin verdiği güçle bu inanılmazı başarmışlar.

SEÇİME DOĞRU

Türkiye Cumhuriyeti bakın nerelerden nerelere gelmiş. Defalarca küllerinden doğmuş. 2002 yılından beri de tek parti iktidarı ile yani AK parti yönetimi ile idare edilmekte.

AK Parti bugüne kadar Batı’ya yönelik dış politikaların aksine farklı bir yöntem ile Orta Doğu’ya dönük bir dış politika izledi. Bilmediğimiz dış güçlerin okları altında varolma savaşı verdi.

Türkiye yine bir dönüm noktasına yaklaştı. Türkiye Cumhuriyeti artık Başkanlık sistemi ve farklı bir parlamento ile yönetilecek. Burada karar bence yine gençlere düşüyor.

Türk gençliği sandığa giderken geçmiş tarihi, yaşadığı günü ve de gelecek çağları çok iyi değerlendirmeli.

2023’de değil de 2050 yılında Türkiye’yi nerede nasıl görmek istiyorlar, onu düşünmeliler. Görev zor, zaman dar...