GÜNLÜK YAZILARIM

Kriz mi? Nerede...?


22 Eylül 2018

 

         CHP milletvekili Sevda Ertan Kılıç, yabancıların Türk Vatandaşlığı geçişini kolaylaştıran değişikliklere tepki göstererek "Türk Vatandaşlığı bu kadar ucuz mu?" diye sordu.                                                                                                                                                                                            

          "Ülkemizin içinde bulunduğu  ekonomik kriz ortadayken ve 80 milyon bu krizi iliklerine kadar hissediyorken, cumhurbaşkanının  imzasıyla yürürlüğe giren Türk Vatandaşlığı'na  geçişi kolaylaştıran değişiklikler, hangi ihtiyaçtan dolayı yapılmıştır?" diyen  Kılıç, konuyu TBMM' ne taşıdı. 

         Kılıç, "Bundan 8 yıl önce yapılan düzenlemede 2 milyon dolar olan sabit sermaye tutarını bugün 500 bin dolara indireceksiniz, taşınmaz bedelini 1miyon dolardan 250 bin dolara düşüreceksiniz, en az 100 kişiye istihdamı 50' ye çekeceksiniz sonra da kriz yok diyeceksiniz. Kriz yoksa durup dururken bu değişiklikler niye yapıldı?" diye sordu.                    

         Kılıç' ın, ekonomik krizi  80 milyonun iliklerine kadar hissettiğinin, araştırmaların ortaya koyduğu istatiksel verilerle de ortaya koyarak haklılık payının olup olmadığına bakalım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği' nin (TOBB) yayınladığı istatistiğe göre; kurulan şirket sayısı ağustosta, bir önceki aya göre yüzde 19.92 azalışla 5.443 oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise yüzde 5.04 azalarak 866 olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk 8 ayında 7.195 şirket, 682 kooperatif kapanırken, aynı dönemde kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise 13.451 oldu. Geçen yıla oranla kapanan şirket sayısı yüzde 12.32, kooperatif sayısı yüzde 12.34 azalırken, gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 5.78 artmış oldu. 2018 yılı ağustos ayında 2017 yılı ağustos ayına  göre kurulan gerçek kişi ticari işletme (küçük işletme) sayısında da yüzde 44.40 oranında azalma olurken, kooperatif sayısı yüzde 14.81 arttı. 

        Sansürlenmeye çalışılan krizin etkisi, 2018 yılı yüksek oranda artan vergileri ile 80 milyonun hissettiği ortadadır. Bu hissedilişe hükümetin yol haritasını ve ekonomik önceliklerini içeren 2018- 2020 Dönemi Orta Vadeli Programı' nı yayımlaması cevap bulacak mı?... Büyümenin, istihdamın artırılması, gelir dağılımın iyileştirilmesini amaçlayan program çok sayıda yapısal reformu gerekli kılıyor. Ekonomiyi kurtarma çalışmalarının, yarınsız orta vadeli ekonomik reformları ne kadar kurtarıcı olacak yaşayarak göreceğiz.