HABERTÜRK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çipras'tan önemli açıklamalar


05 Şubat 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanYunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Oktay, Çipras'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne girişte törenle karşıladı. Çipras ve Oktay, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ve Çipras daha sonra baş başa 45 dakika görüştü.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ve Yunanistan'ın AnkaraBüyükelçisi Petros Mavroidis hazır bulundu.  

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. 

Cumhurbaşkanı ErdoğanYunanistanBaşbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki basına kapalı gerçekleşen kabul, 2 saat 15 dakika sürdü. Kabulün ardından heyetler arası görüşmeye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Daha sonra Erdoğan ile YunanistanBaşbakanı Aleksis Çipras Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde heyetler arası görüşmede bulundu.

Ortak basın toplantısı düzenlendi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çipras görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan'ın sözlerinden satır başları;

"Ticari ve ekonomik münasebetlerde geldiğimiz nokta hedeflerimizin çok altında. Ancak ticaret hacmimizi bugün 3.5 milyar euro düzeyinde tutuyoruz. Ki bu iki ülke arasında arzu edilen bir seviye değil, bunu daha yüksek bir seviyeye çıkarmamız gerekir."

"İstanbul - Selanik arasında tren hattı ve feribot seferleri üzerine görüştük."

"Yunanistan aramızdaki meselelerin barışçıl olarak düzelebileceğine inanıyorum."

"Yunanistan'da yaşayan soydaşlarımız ve Rum kökenli vatandaşlarımız işbirliği vesilesidir. Azınlıklarımız bizler için bir köprüdür."

"(Kıbrıs) Ortak bir vizyon, yol haritası belirlenmelidir. Neyin nasıl müzareke edileceği net olmalıdır."

"Yaklaşık 4 milyon mülteci ülkemizdedir. Şu ana kadar yaptığımız harcamalar 35 milyar doları aşmış vaziyette."

"Türkiye tüm yükümlülüklerini yerine getirdi, getirmeye de devam ediyor. Geri kabul meselesi AB'de sağlıklı bir şekilde uygulanmıyor."

"Avrupa Birliği, başta vize serbestisi olmak üzere 18 Mart Mutabakatından doğan sorumluluklarını hayata geçirmemiştir. Biz nasıl sözlerimizi tutuyorsak, Avrupa Birliği tarafının da ahdine vefa göstermesini bekliyoruz."

"Yunanistan'dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir."

"Görüşmelerde, FETÖ'cu darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi, Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk."

"FETÖ'cü darbecilerin ülkemize iadesi ile ilgili Yunanistan'dan daha çok işbirliği bekliyoruz."

 

"Aramızdaki diyalog samimi bir diyalog"

Daha sonra Çipras basın toplantısında konuştu. İşte o konuşmadan satır başları; 

"Bizim aramızdaki diyalog her zaman samimi bir diyalogtu. Bölgemiz açısından da son derece önemli bir diyalog."

"Yunanistan ve Türkiye olarak yeni bir strateji oluşturulmasına katkıda bulunduk. İki ülke arasındaki ilişkilerde pozitif bir gündem oluşturmayı başardık."

"Ege Denizi'nde gerginliğin azaltılması konusunda diyalogu destekledik."

"Kıbrıs müzakerelerinde çözüme çok yaklaştık. Ancak malesef ülkenizdeki talihsiz darbe girişimi ortaya çıktı. Bu gelişmeler bizim pozitif yönde ilerlememize engel teşkil etti."

"Biz Yunanistan olarak her türlü darbeyi kınıyoruz."

"Malesef daha sonraki dönemde engel teşkil eden bazı durumlar ortaya çıktı. Maalesef ülkede ihlallerin arttığını gözlemledik, hava sahasının ihlallerinde bir artış tespit ettik. Bu kısır döngünün kaderimiz olduğunu söyleyebilirdik, ancak öyle yapmadık. Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde görüyoruz ki ne siz ne de biz hiçbir şekilde kadercilik yapmıyoruz."

"(Türkiye'yle) Bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz. Sorunlara diyalogla çözüm bulmaya çalışıyoruz"

"Bizim diyalog kanallarımız her zaman açık olmalı. Ben de kendi çapımda bir rekor kırdım. Türkiye'yi 4 kez başbakan olarak ziyaret ettim."

"Bugün yaptığımız görüşmede, ileriye dönük adımlara devam etme kararı aldık. İki ülke savunma bakanları arasında gerçekleştirilecek olan görüşmelerde bu adımlar devam edecek. Bu ön koşulların oluşturulmasından sonra inanıyorum ki biz ilerleme kaydedeceğiz. Ege'deki sorunları çözebilmek adına."

"Kıbrıs konusunda BM kararları doğrultusunda kalıcı bir çözüm bulmak zorunda olduğumuzu söyledim. Federal Kıbrıs Cumhuriyeti AB'nin normal bir üyesi olarak var olmalı. İnanıyorum ki geçmişte yapılan bazı hataları tekrar etmekte fayda yok. Dolayısıyla bir ön hazırlık görüşmelerinin yapılmasını önerdim."

"Doğu Akdeniz'de hukuka saygı gösterilmesi konusuna değindim. Hali hazırda bazı enerji projelerinde işbirliği yapıyoruz, bunu daha ileriye götürebiliriz. Yine görüşmelerimizde pozitif gündemi hakim kılmak istiyoruz, bu çerçevede ekonomik işbirliğimizi ele aldık. Fikir alışverişinde bulunduk."

"Yaz aylarında deniz seferlerinin başlaması konusunda mutabık kaldık."

"Organize suç örgütleriyle nasıl mücadele edebiliriz o konuda görüş alışverişinde bulunduk."

"Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduk." 

"8 darbeci askerle ilgili olarak Yunanistanyargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak yargının aldığı karara saygı göstermek durumunda. Yunanistanda biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Bu çerçevede hem suç örgütlerinin ültesinden gelmek için iş birliğini artırmak zorundayız. İyi bir komşuluk ilişkisi için gereken her şeyi yapmak konusunda mutabık kaldık." 

Konuşmaların ardından iki lider gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Ayrıntılar geliyor.